Groep 4

In groep 4 maken we voor het eerst kennis met een tafel! Nee, niet een tafel waar je aan zit, maar de rekentafels van 1 t/m 5 en 10. Je leert door te hebben wat er eigenlijk gebeurt in tafelsommen! Want een tafelsom is eigenlijk optellen met steeds dezelfde hoeveelheid: 3×5 is hetzelfde als 5+5+5. Het gaat dus nog niet om rijtjes stampen of op tempo opdreunen, maar om met behulp van een strategie tafelsommen handig op te lossen!

Houd je van rekenen? Dan heb je geluk, want we gaan nu al sommen maken t/m 100. Ook leren we delen, heel handig als je dan al een paar tafels kent. Of wat dacht je van klokkijken, maanden en jaren, meten, routes lopen op plattegronden en gepast geld betalen… wie weet krijg je zelfs nog wat geld terug! Ben je niet zo van ‘getallen’, maar meer van taal? Dan kan een verhaaltjessom je helpen: 'Stel, er zijn 4 kinderen en zij willen 20 knikkers eerlijk verdelen. Ra ra, hoeveel krijgt ieder er?'. Kijk, misschien begrijp je het zo beter! Iedereen leert op een andere manier en jouw juf of meester heeft altijd wel een creatieve oplossing.

Taal krijgt in groep 4 net als rekenen veel aandacht. Met Staal oefenen spelenderwijs hoe taal in elkaar zit, leren we nieuwe woorden, goede zinnen maken en hoe je woorden schrijft. Dit schooljaar krijg je Nieuwsbegrip XL en start je echt met begrijpend lezen. Was je nog geen boekenwurm, dan word je het wel in groep 4! Want we maken veel lees kilometers waardoor we goed en vlot leren lezen. Dus, oefen thuis ook lekker door, dan krijg je er nog meer plezier in en dát is heel belangrijk!

Met IPC ontdekken we nog meer van de wereld. In de IPC thema’s komen vakken als aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde, tekenen, techniek, ict, muziek en handvaardigheid aan bod.

Kortom, in groep 4 zit je niet stil! Het is een jaar waarin je alle vaardigheden nog beter onder de knie krijgt en je enorm wordt uitgedaagd in het zelfstandig denken en handelen. In deze groep word je werkhouding en concentratie gevormd en leer je écht leren!

Klik hier voor de groepsgids van groep 4P.
Klik hier voor de groepsgids van groep 4/5.E-L.