Onderwijs

Wij zijn een school waar betekenisvol geleerd wordt, vanuit de mogelijkheden van ieder kind.

Een kind brengt een groot deel van zijn tijd door op de basisschool. Dit is noodzakelijk om een goede basis te vormen voor verdere studieontwikkeling, om straks een volwaardige plek in de maatschappij in te nemen en om zich tot een evenwichtig persoon te ontplooien. Wij vinden het daarom erg belangrijk om –naast kennisdoelen, het overbrengen van kennis- vooral vaardigheidsdoelen centraal te stellen in ons onderwijs.

Onderwijs

In onze visie is het richten op vaardigheidsdoelen van groot belang voor de ontwikkeling van een kind. Enkele voorbeelden zijn: kunnen samenwerken, kunnen discussiëren, kunnen presenteren, informatie kunnen opzoeken, onderzoeken kunnen doen en kunnen plannen. De doelen die wij centraal stellen worden tijdens de lessen expliciet benoemd en zijn voor iedereen concreet zichtbaar in de klas. Dit maakt de kinderen bewust, betrokken en deelgenoot van waar we mee bezig zijn.

Naast het vergroten van kennis en het ontwikkelen van vaardigheden binnen de vakgebieden op school, vinden wij het ook erg belangrijk om de kinderen persoonlijk te laten groeien. Een gedegen sociaal emotionele ontwikkeling is onontbeerlijk om straks evenwichtig in onze huidige samenleving een plaats in te nemen. Vandaar ook dat het bijbrengen van waarden en normen bij ons hoog in het vaandel staan. Samen met de kinderen maken we afspraken die ervoor moeten zorgen dat we met respect met elkaar omgaan, waardering hebben voor elkaar en verdraagzaam zijn naar elkaar. Op De Esdoorn moet iedereen zich veilig en geaccepteerd voelen.

Geen kind is hetzelfde. Binnen een groep zijn er grote verschillen. En toch willen we ieder kind afzonderlijk het beste geven. Passend onderwijs geeft ons de mogelijkheden om kinderen dát aan te bieden waar zij aan toe zijn.

Last but not least vinden wij het erg belangrijk dat een ieder met plezier naar school gaat. Het moet gezellig zijn op school; er moet een fijne sfeer zijn om met elkaar te werken, te spelen en te leren. Onze excursies, voorstellingen, het pleinfeest en tentoonstellingen dragen er zeker aan bij dat iedereen het op De Esdoorn enorm naar z’n zin heeft!

Meer lezen over het onderwijsprogramma IPC? Op de website van IPC-Nederland kunt u meer lezen over het IPC. Hier wordt al in meer dan 1800 scholen in 80 landen mee gewerkt om te zorgen voor 'Great Learning, Great Teaching and Great Fun'.

IPC

Deze manier van werken is sterk aanwezig binnen het International Primary Curriculum, kortweg IPC. Dit is een integraal, thematisch en creatief leerplan voor leerlingen van 4-12 jaar en richt zich op de creatieve en zaakvakken binnen het basisonderwijs.

In de informatiefolder IPC Informatie voor Ouders kunt u meer lezen over het IPC programma.