Naar het Voortgezet Onderwijs

Naar het Voortgezet Onderwijs

Het kiezen van een juiste school voor uw kind is een belangrijke stap voor de toekomst van uw kind.

De eerste stap was de keuze voor een goede basisschool. Een keuze die u zelf heeft moeten maken. Bij de stap naar het voortgezet onderwijs, staat u er niet alleen voor. Deze keuze kunt u samen met uw kind maken waarbij onze school u zal adviseren en begeleiden!


SCHOOLADVIES

Nu de basisvorming er bijna op zit, hebben we allen een goede kijk op de talenten en mogelijkheden van het kind. Door het leerlingvolgsysteem en de toetsresultaten weten we welk onderwijsniveau het kind aankan en hebben we een goede indruk van de leer- en werkhouding van het kind. In een gesprek tussen ouders, leerling en leerkracht, geeft de leerkracht een toelichting op het schooladvies. Door de vele gesprekken die er in de jaren hebben plaatsgevonden komt het schooladvies meestal niet als een verrassing. We willen allen het beste voor het kind en vervolg onderwijs dat het beste bij hem of haar past!


illustratie-vo.jpg?1525094888

DE VERSCHILLENDE ONDERWIJSNIVEAUS

Vooraf aan de uitleg welke onderwijsniveaus er zijn, is het goed te weten dat alle leerlingen in het VMBO, HAVO of VWO starten in de onderbouw. De eerste 2 leerjaren in het VMBO en de eerste 3 leerjaren in het HAVO en VWO heten onderbouw, of ook wel brugperiode. In de onderbouw werken scholen aan zogenaamde kerndoelen. Kerndoelen geven aan wat leerlingen na de onderbouw van het voortgezet onderwijs moeten weten en kunnen. De gestelde doelen kunt u nalezen op www:ko.slo.nl/kerndoelen

PRAKTIJKONDERWIJS

In het praktijkonderwijs leren leerlingen van 12-18 jaar door praktijkervaring op te doen. Ze leren door te doen, waarbij de theorie gekoppeld wordt aan praktische stages en opdrachten. Een deel van de leerlingen stroomt na het praktijkonderwijs direct door naar werk en een ander deel komt er via een vervolgopleiding terecht. Meer weten? 

Op Praktijkonderwijs leest u meer!

VMBO

De ene leerling houdt van leren door te lezen en de andere door met de handen bezig te zijn. Het Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs kent 4 leerwegen die het beste passen bij jouw manier van leren. Een leerweg is een route door de school met een bepaald onderwijsprogramma die een leerling kan doorlopen. Het VMBO bereidt leerlingen voor op middelbare beroepsopleidingen (MBO). 

Meer weten over het VMBO? Kijk dan eens op Govmbo.

HAVO

Het hoger algemeen voortgezet onderwijs is het op een na hoogste niveau binnen het voortgezet onderwijs. De HAVO kent 5 (theoretische)leerjaren en bereidt leerlingen voor op het hoger beroepsonderwijs (HBO). Ook kunnen leerlingen met een diploma doorstromen naar het VWO of een versneld MBO-traject volgen. Havisten leggen examens af in 6 verplichte vakken.

VWO

Tot het VWO (Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs) behoren het atheneum en gymnasium. Het verschil tussen beide is dat op het gymnasium de leerlingen Grieks en Latijn krijgen. Het VWO duurt 6 jaar en is bedoeld als voorbereiding op het wetenschappelijk onderwijs op een universiteit. De leerlingen leggen examens af in 7 verplichte vakken. 

Meer weten over het HAVO en VWO? Kijk dan eens op Rijksoverheid.

EEN SCHOOL DIE HET BESTE BIJ JOU PAST

Hoe weet je of iets bij je past? Juist, om het gevoel wat het je geeft. Het lijkt heel gemakkelijk, maar deze stap vergt veel tijd en onderzoek. We raden ouders en leerlingen aan om niet alleen informatie te vergaren via internet of brochures, maar vooral door de scholen te bezoeken. Zomaar, op afspraak of tijdens open dagen. Spreekt de sfeer van een bepaalde school je aan, sluit het onderwijsconcept aan bij je interesses, voel je je veilig, gehoord en prettig? Dan weet je dat je op je plek bent. Bezoek ook eens een open dag.

Visie en missie

Wij zijn een school waar betekenisvol geleerd wordt, vanuit de mogelijkheden van ieder kind. Hierin staan vaardigheden en eigenaarschap centraal.

Contact

OBS de Esdoorn
Chopinstraat 3
6661 CZ Elst
0481 - 371349
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klik hier voor Het handboek voor Privacy 

Wij beschikken over een Functionaris Gegevensbescherming (FG). Indien u vragen en/of klachten heeft met betrekking tot uw privacy, dan kunt u contact opnemen met onze FG.

Onze Functionaris Gegevensbescherming is Peter Tanamal. De FG is telefonisch bereikbaar op 030 - 889 65 75 of per e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Daarnaast is de FG ook bereikbaar via de beveiligde website. Lumen Group B.V. Reactorweg 301 3542 AD UTRECHT

Cookie instellingen