Groep 1 en 2

Een stevig fundament

We zingen veel liedjes, we leren al wat letters, er worden verhalen voorgelezen, we spelen poppenkast, we rijmen en op deze manier is er spelenderwijs al heel veel aandacht voor de taalontwikkeling. Maar bovenal: de kinderen (en de leerkrachten) genieten hiervan!

In groep 1-2 wordt een stevig fundament gelegd voor de rest van de basisschool! Door het voorlezen breiden kleuters hun woordenschat uit, maar als we er een ‘spel’ van maken waarbij de kinderen in hun handen moeten klappen als ze bijvoorbeeld het woord ‘brand’ horen en bij het woord ‘brandweer’ stampen met de voeten en bij het horen van het woord ‘brandweerauto’ ‘tu-ta-tu’ gaan zeggen dan oefenen we ongemerkt de luistervaardigheid en het leggen van verbanden.

Ziet het klappen van de lettergrepen er misschien grappig uit, met deze (klankherkennings)oefening wordt een belangrijke stap gezet naar het leren lezen in groep 3. En zo gaat het ook met rekenen. Ze leren niet alleen tellen en getallen herkennen en begrijpen, maar herkennen straks ook kleuren en vormen en weten ook wat en waarom iets bij elkaar hoort. Ze leren ze te ordenen naar grootte, het rangschikken van voorwerpen, vergelijken en nog veel meer!

De dag beginnen we in de kring of met de inloop. In de kring bespreken we zaken zoals: wie is er niet, wat voor dag is het, welke datum, wat voor weer, wat gaan we doen vandaag (dagritmekaarten), verhaal voorlezen, liedjes zingen/aanleren. Bij de inloop beginnen we aan een tafel met een klein spelletje of werkje en gaan we daarna kort in de kring.

Aan de muur hangen ‘dagritmekaarten’. Hierop kunnen we zien welke activiteiten gepland staan. Kleuters krijgen hierdoor inzicht in de tijd (op een ochtend doe je meer dan op een middag, niet elke dag is hetzelfde). Daarna gaan we aan het ‘werk’.

In de kleutergroepen is de ontwikkeling van het kind uitgangspunt d.m.v. ‘lerend spelen’. Spelactiviteiten bieden de beste mogelijkheden om te ontwikkelen voor kleuters. We doen activiteiten zowel in de grote kring als in de kleine kring. In een kleine kring zijn de kleuters beter betrokken bij wat er wordt gedaan, de rest van de groep is zelfstandig aan het werk.

Zelfstandig worden, daar zijn wij met de kleuters ook mee bezig. Wij proberen de kleuters zelf keuzes te laten maken en zelf te leren plannen. Ontdekkend/experimenterend bezig zijn, je laten helpen door een ander, allemaal zaken die je dagelijks in de kleutergroepen kunt zien. We streven ernaar dat zowel de sociaal emotionele-, motorische- als de algemene ontwikkeling van de kleuter in samenhang wordt ontwikkeld. Het lokaal is een uitdagende leeromgeving.

We werken thematisch met de ‘Early Years’ van IPC, steeds van vakantie tot vakantie. We spelen en werken in speelleerplaatsen die aansluiten bij de doelen van de thema’s.

Al spelend ontwikkelt een kleuter zich op het gebied van taal, rekenen, sociaal-emotionele ontwikkeling, drama, creativiteit, motoriek, enz. We besteden ook veel aandacht aan het in een groep kunnen functioneren en het ontwikkelen van talenten van kinderen. Vaardigheden als luisteren, samen delen en overleggen, plannen en keuzes maken, op je beurt wachten en kunnen uitleggen zijn belangrijk.

Buitenspelen en gym horen er natuurlijk ook bij. Rijden op de kar of fiets, steppen, glijden van de glijbaan, duikelen, voetballen, klauteren op het klimrek, balanceren op de bank en diepspringen van de gymkast.

Informatie ABC

Heeft u een praktische vraag? De kans is groot dat het antwoord hierop te vinden is in de Informatie ABC.

Contact

OBS de Esdoorn
Chopinstraat 3
6661 CZ Elst
0481 - 371349
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zie 'Scholen op de kaart' voor meer informatie over onze school.

Klik hier voor Het handboek voor Privacy 

Wij beschikken over een Functionaris Gegevensbescherming (FG). Indien u vragen en/of klachten heeft met betrekking tot uw privacy, dan kunt u contact opnemen met onze FG. Onze Functionaris Gegevensbescherming is Frederik Peters. De FG is telefonisch bereikbaar op 030 - 889 65 75 of per e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Daarnaast is de FG ook bereikbaar via de beveiligde website. Lumen Group B.V. Reactorweg 301 3542 AD UTRECHT

Cookie instellingen